Spoelbakhuis-logo

✅ Gratis bezorgd vanaf €75      ✅ Achteraf betalen mogelijk      ✅ 14 dagen bedenktijd

  Gratis bezorgd      14 dagen bedenktijd      24/7 klantenservice

Welk materiaal voor een spoelbak moet ik kiezen?

door | mrt 16, 2022

Het materiaal van je spoelbak moet bij de stijl van je keuken passen. Het juiste materiaal maakt de sfeer in je keuken compleet, want de spoelbak is het hart van je keuken. Je spendeert heel wat tijd rondom de spoelbak tijdens het koken, afwassen, groenten snijden en meer.

Daarnaast houdt je rekening met het materiaal van het werkblad. Je wilt natuurlijk dat het goed matcht met de rest van je keuken. Hier lees je de voor- en nadelen van elk materiaal, zodat je de beste keuze maakt!

Roestvrij stalen spoelbakken

Roestvrij staal wordt ook wel inox genoemd. Dit materiaal is de standaard voor de meeste keukens. Dit materiaal is stevig, duurzaam, onderhoudsarm en betaalbaar. Het is bovendien hygiënisch omdat bacteriën zich er moeilijk aan hechten.

We hebben verschillende modellen in de webshop met een kleur. Zo kies je bijvoorbeeld voor een gouden, zilveren of gun metal spoelbak die roestvrij staal als basis heeft. De kleur wordt op een speciale manier aangebracht, namelijk met een PVD-coating die met elektroden wordt geplaatst. Hierdoor is de coating slijtvast, en blijft hij lang mooi.

Daarnaast kies je voor verschillende uitvoeringen: zijdemat geborsteld, glanzend of een gestructureerd.

Reinigen van roestvrijstalen spoelbakken is een eenvoudig: een zachte microvezeldoek en wat allesreiniger zijn voldoende. Houd er rekening mee dat roestvrij staal krasgevoeliger is dan andere oppervlaktes. Gebruik daarom geen schuurspons of staalwol.

Klassiek keramiek spoelbakken

Keramiek is een handelsnaam voor harde, stevig geconstrueerde producten die gemaakt zijn van een combinatie van twee of meer soorten materialen. Deze worden onder grote druk met elkaar versmolten. Porselein en aardewerk zijn twee bekende voorbeelden van keramiek. Een keramische spoelbak wordt altijd afgewerkt met een solide glazuurlaag.

Keramiek is net als roestvrij staal hygiënisch en makkelijk te onderhouden. Keramiek is verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen. Kies mat voor een natuurlijke uitstraling. Een andere uitvoering is met glanzend glazuur. Dit is een stuk opvallender. Door de verschillende uitvoeringen past een keramische spoelbak perfect in moderne, klassieke, landelijke en industriële keukens.

Keramische spoelbakken worden onder hoge temperaturen gebakken. Dit maakt het materiaal sterk en hittebestendig. Op een keramische spoelbak zet je daarom gerust een hete pan neer. Het zal geen vlekken of permanente schade veroorzaken.

Bovendien is keramiek slijtvast. Het gaat daarom lang mee en behoud zelfs na jaren intensief gebruik zijn unieke uitstraling.

Helaas heeft keramiek ook een nadeel: het is gevoelig voor barsten en scheuren. Wanneer je bijvoorbeeld een zwaar object in de spoelbak laat vallen, kan er een stukje glazuur van de toplaag afspringen.

Robuust graniet

Een ander materiaal is graniet. Graniet in de keuken is voor veel mensen het toppunt van luxe. Graniet is een natuursteen die tot stand komt wanneer magma onder de grond stolt. Graniet bestaat uit mineralen. Deze mineralen bepalen de kleur van het oppervlakte. Daarom is graniet verkrijgbaar in verschillende materialen, waaronder grijs, zwart en wit.

Graniet is een natuurproduct. Dit betekent dat het altijd uniek is. De prijs van graniet wordt bepaald door de waarde die eraan gehecht wordt en door de zeldzaamheid van de samenstelling.

Ieder voordeel heeft zijn nadeel: graniet is licht poreus, waardoor vocht vrij snel in het aanrechtblad kan indringen. Dat heeft tot gevolg dat het materiaal beschadigd kan raken. Een glas sap, agressief schoonmaakmiddel of bijtende vloeistof zijn de boosdoeners. Tegenwoordig worden hier wel veel meer oplossingen voor aangeboden.

Inbouwmethodes

Naast het materiaal is het ook handig om rekening te houden met de inbouwmethode. Dit bepaalt hoe de spoelbak in het aanrechtblad bevestigd wordt. Je kiest uit opbouw, inbouw of onderbouw.

Opbouw spoelbakken worden, zoals de naam al zegt, op het werkblad gemonteerd. Zo steekt de rand een stukje boven het werkblad uit. Dit is de makkelijkste manier van monteren.

Een inbouw spoelbak wordt vlak in het werkblad gemonteerd. De rand van de spoelbak komt zo op één lijn te liggen met het werkblad. Het vormt een geheel met het werkblad.

Onderbouw spoelbakken zijn de Ferrari’s onder de spoelbakken. Ze worden in zijn geheel onder het werkblad geplaatst, som zelfs in hetzelfde materiaal. Zo vormen ze één geheel met het werkblad.

Bij de inbouwmethode speelt het materiaal een rol. Zo kies je vaker voor opbouw of onderbouw bij een keramische spoelbak. Bij roestvrij stalen spoelbakken zie je dat ze vaker ingebouwd worden.

Conclusie

Hopelijk ben je na het lezen van deze blog goed op de hoogte van de verschillende materialen van spoelbakken. Een spoelbak is een belangrijk onderdeel van je keuken. De juiste keuze is daarom belangrijk. Wat je ook kiest, bij spoelbakhuis.com streven we naar de beste service. Zo ben je verzekerd van dagelijks plezier in de keuken.

Welke Quooker boiler heb ik nodig

Welke Quooker boiler heb ik nodig

Er zijn 3 verschillende boilers binnen het Quooker assortiment. De huidige boilers kunnen worden aangesloten op de Quooker kranen. De boilers die momenteel in het assortiment zitten: PRO3, Combi & Combi + boiler. Hieronder leggen we u de kenmerken per boiler uit...

Lees meer
Welke spoelbak is het beste

Welke spoelbak is het beste

Zie je door het grote aanbod aan spoelbakken het bos niet meer? Door de eindeloze mogelijkheden is een keuze maken niet makkelijk. Gelukkig vind je met behulp van deze blog de beste spoelbak voor je keuken. Zo kijk je bijvoorbeeld naar de grootte, het materiaal, de...

Lees meer
De waardering van www.spoelbakhuis.com bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.3/10 gebaseerd op 507 reviews.